Logo
Bel DataDidact (035) 602 28 26 Mail DataDidact Mail


Excel tipsTip 1: Eenvoudig dropdownmenu
Met een dropdownmenu kun je de invoer in een cel makkelijker maken door een keuzelijstje te gebruiken. Behalve dat het makkelijker invoeren is, zorgt een keuzelijst ook dat de invoer foutloos is en dat het altijd eenduidig gebeurt.

Een dropdownmenu bij een cel ziet er zo uit:In de cel C2 is een dropdownmenu gemaakt. De bron van het keuzelijstje is ergens anders op het werkblad ingevoerd. Als je het keuzelijstje niet zichtbaar wilt hebben, kun je de kolom of de rijen van het keuzelijstje verbergen. Het is zelfs mogelijk om deze items op een ander blad in te voeren.

Nadat je het lijstje gemaakt hebt, klik je in de cel C2 en kies je op het lint voor Gegevens en Gegevensvalidatie.Je ziet onderstaand venster:In het kader Toestaan kies je Lijst. Klik in het kader Bron om de keuzelijst te selecteren. In dit geval staat het keuzelijstje in de cellen B13 t/m B17. Klik op OK om af te sluiten. Je dropdownmenu is gemaakt!
Tip 2: Dropdownmenu's koppelen
Het wordt nog leuker als je dropdownmenu's aan elkaar koppelt. In bovenstaand voorbeeld kies je dan eerst een stad en daarna kun je een bepaalde wijk van die stad in een volgend dropdownmenu kiezen.

Bijvoorbeeld: Je kiest in C2 Amsterdam. Het dropdownmenu in F2 laat de wijken van Amsterdam zien:Kies je in C2 Utrecht, dan zie je in F2 de wijken van Utrecht:Je krijgt dit voor elkaar door reeksen namen te geven in combinatie met de functie INDIRECT. Deze functie vertaalt tekst naar een voor Excel te begrijpen verwijzing. Concreet:

Maak eerst de keuzelijstjes: de lijst met namen van steden en voor elke stad uit deze lijst een lijst met wijken. Bijvoorbeeld:Selecteer van elke lijst de items en geef deze reeks een naam. Een naam kun je geven door deze in het naamvak te typen en vervolgens met Enter af te sluiten.Reeks B13 t/m B17 noem je plaatsnamen
Reeks C13 e.v. noem je Amsterdam
Reeks D13 e.v. noem je Utrecht
enz.

Vervolgens maak je de twee dropdownmenu's (kijk naar het voorbeeld hierboven) in de cellen C2 en F2. Als bron geef je op voor het dropdownmenu in C2: Plaatsnamen.De bron voor het dropdownmenu in F2 is de plaatsnaam die in C2 is gekozen. Dat kan met behulp van de functie INDIRECT:Als je nu met het dropdownmenu van C2 een plaats kiest, kun je vervolgens met het dropdownmenu van F2 een wijk van deze plaats selecteren!
Tip 3: Handige sneltoetsen
Alt + = AutoSom (optellen van een boven- of naastliggende reeks cellen).
Alt + Enter Nieuwe regel binnen een cel.
F2 Inhoud van een cel wijzigen.
F4 Absoluut maken van een celverwijzing (dollartekens plaatsen voor een kolom- of rijverwijzing.
Ctrl + 1 Venster Celeigenschappen weergeven.
Ctrl + F1 Het lint in- en uitvouwen.
Tip 4:
Tip volgt
DataDidact ◆ Valeriaanstraat 69 ◆ 3765 EJ Soest ◆ (035) 602 28 26 ◆ info@datadidact.nl
Referenties
Algemene voorwaarden
Privacy-beleid
Handige links