logo
klik hier voor de webversie

Ransomware (gijzelsoftware):

Wat is het? En wat kun je er aan doen om het te voorkomen?

Ransomware

Het is een hot item. Computers worden wereldwijd aangevallen door kwaadaardige software: ransomware. Ransomware versleutelt je bestanden, zodat je er niets meer aan hebt. Alleen als je betaalt kun je er weer bij. Vandaar de naam ransomware: ransom betekent losgeld.

Hoe komt ransomware op je computer? Vaak door een e-mail met een besmette bijlage, maar ook via websites. Hieronder een paar tips om te voorkomen dat jouw PC besmet raakt:
 
 • Houd Windows up-to-date. Ransomware komt de PC binnen via fouten in het beveiligingssysteem van Windows. Deze 'lekken' worden regelmatig door Microsoft ontdekt en gerepareerd. Installeer daarom altijd de nieuwste updates van Windows.

 • Zorg voor een goede bescherming. De standaardbeveiliging van Windows 8 en 10 is voldoende tegen 'gewone' virussen en malware. Aanvullend zijn er anti-malwareprogramma's die de PC extra beschermen. Wij adviseren de betaalde versie van anti-malwarebytes te installeren. Bedenk wel dat 100% veiligheid nooit gegarandeerd kan worden, internetcriminelen zijn inventief!
   
 • Wees voorzichtig met e-mails van een onbekende afzender waar een bijlage van het type doc, zip, exe, js, wsf is bijgesloten. Open dan de bijlage niet. Vertrouw je een link in de mail niet? Ga dan via een browser naar de voorgestelde pagina (niet kopiëren en plakken!).
   
 • Klik niet op advertenties of download-links op een website waarvan je niet 100% zeker bent dat hij te vertrouwen is.
   
 • Maak regelmatig een back-up van je belangrijke bestanden op een externe schijf en koppel deze schijf daarna los van je PC. Want: ransomware kan ook bestanden besmetten op aangesloten schijven en netwerkstations (herkenbaar aan een schijfletter, zoals E:, F:).
Tot nu toe zijn alleen computers met Windows als besturingssysteem gevoelig voor ransomware. Met een Mac loop je minder risico.

Hulp nodig om jouw PC te beschermen? Of bij het maken van een back-up? Neem contact met ons op om een afspraak te maken.
Dat geeft een veilig gevoel!


 
zon Zomervoordeel: vanaf nu krijg je voor elke privéles, klus of hulp aan huis
 een flinke korting na het eerste uur!


mei 2017
 DataDidact - slimme computerkennis
Valeriaanstraat 69
3765 EJ  SOEST
035 - 6022826
Reacties en informatie

Reageren op deze nieuwsbrief? Klik dan hier
Klik hier om af te melden voor de nieuwsbrief
Meer informatie op: www.datadidact.nl